
Glad hälsosam Påsk
Påsken är en högtid då många träffar familj och vänner, gärna runt matbordet. För den som arbetar på att gå ner i vikt kan påsken upplevas som jobbig. Här är några tips från Centrum för obesitas, gällande hur du kan tänka under påsken.
— Fundera gärna i förväg över hur du brukar äta under påskhelgen. Är det något du kan och vill förändra? Har du en strategi klar blir det lättare att hantera påsken, säger Ulrika Berglin som är dietist på Centrum för obesitas inom Akademiskt specialistcentrum.
Även under påsken är det viktigt med regelbundna måltider. Ät frukost, lunch och middag, samt eventuellt ett till tre planerade mellanmål.
Det kan bli många extra kalorier mellan måltiderna i form av påskgodis, påsktårta, bakverk och alkoholhaltiga eller söta drycker. Äter du lagom stora portioner vid måltiderna, utan att ta om men gärna med mycket grönsaker, minskar suget att äta onyttigheter.
— Kanske du också kan minska på energiintaget genom att förändra vissa recept? Pröva gärna, det är enklare än du kanske tror, säger Ulrika Berglin.
Här kan du ladda ner Ulrika Berglins recept på varmrökt lax med sparris. I samma dokument finns också en kaloritabell med de vanligaste livsmedlen under påsken.
Påskfirande_recept_kaloritabell.pdf (länken öppnas i nytt fönster)
Fler tips kring mat hittar du här på webbplatsen under För dig som patient / Arbetsblad för behandlingen / Mat (länken öppnas i det här fönstret)
Foto: Ulrika Berglin, Centrum för obesitas
Publicerad 2025-04-10
Senaste nyheterna
- Fem myter om obesitas
- Fördjupad kunskap som student hos Akademiskt specialistcentrum
- ”Ser helheten i det dagliga arbetet”
- Susanne Sundqvist gillar sitt jobb som forskningssjuksköterska
- Poddserie om obesitas och behandling
- Jelena Mossiaguine gillar sitt jobb som specialistläkare
- Desireé Berglund gillar sitt jobb som forskningssjuksköterska
- Så tyckte patienter om oss 2023
- Träna din rörlighet med nya filmer
- Ny avgift 1 januari 2024