Fat med maträtter som traditionellt äts under Ramadan står framdukade på ett bord. Foto: AdobeStock

Så kan du äta nyttigt under Ramadan

Ramadan är en högtid där man fastar från soluppgång till solnedgång. Matvanorna förändras, vilket kan göra det svårt att hålla vikten. Här är några råd till dig som vill äta lite nyttigare under Ramadan.

Under Ramadan bryts fastan efter solnedgången med en gemensam måltid som kallas för ”Iftar”, och den sista måltiden som äts innan soluppgången kallas för ”Sohor”. Varje måltid innehåller flera traditionella maträtter och efterrätter.

— Det här gör att Ramadan kan bli en utmaning för den som arbetar på att gå ner i vikt. Fundera över hur du bryter fastan under Ramadan och om det finns något du kan förändra, säger Salam Alaeddine som är dietist på Centrum för obesitas.

Har du funderingar kring fastan och din hälsa bör du rådgöra med din läkare. Annars är här några råd som kan hjälpa dig att hålla vikten under Ramadan:

  • Ät två huvudmåltider ”Iftar och Sohor”, samt två mellanmål.
  • Ett mellanmål bör inte överstiga 200 kcal.
  • Bryt fastan med en portion soppa, en förrätt och en huvudrätt.
  • Till Sohor välj gärna proteinrika livsmedel och begränsa kolhydratrika livsmedel.
  • Var försiktig med salta livsmedel såsom salta nötter, chips, oliver och även inlagda grönsaker.
  • Minska mängden olja i matlagning och i salladsdressingar.
  • Tillaga mat i ugnen i stället för att fritera.
  • Drick tillräckligt med vatten, minst 1,5 liter per dygn.
  • Undvik söta drycker och efterrätter.
  • Undvik rosenvattensirap (Atter) till efterrätter eller välj en sockerfri variant.

Här kan du ladda ner en kaloritabell med mat som är vanlig under Ramadan: Kaloritabell Ramadan.pdf (länken öppnas i nytt fönster).

Du kan också läsa mer om mat och matvanor här på webbplatsen under För dig som patient / Mateiral för behandlingen / Mat (länken öppnas i det här fönstret)

Publicerad 2025-03-17