Vårdgivares perspektiv på uppföljning efter obesitaskirurgi

En studie gällande uppföljning i primärvården av patienter som genomgått kirurgisk behandling mot obesitas (tidigare kallad fetma).

Studiens syfte

Syftet är att undersöka erfarenheter hos vårdpersonal i primärvården gällande uppföljning och viktåtertagande (viktrecidiv) hos patienter efter obesitaskirurgi (fetmakirurgi).

Så går studien till

Som deltagare i studien kommer du att intervjuas vid ett tillfälle. Intervjun tar mellan 30 och 60 minuter och genomförs digitalt via Teams. Intervjuerna spelas in på en digital ljudupptagare och kommer att vara underlag för en kvalitativ analys.

Tyvärr har vi ingen möjlighet att ge ersättning för ditt deltagande.

Vill du delta i studien?

Vi söker deltagare för individuella djupintervjuer. Du behöver arbeta i primärvården i någon av Sveriges regioner som 

  1. Allmänläkare eller ST-läkare i allmänmedicin
  2. Distriktssköterska eller sjuksköterska
  3. Dietist

Du behöver också ha viss erfarenhet av att i primärvården handlägga/behandla/följa upp patienter som genomgått obesitaskirurgi (till exempel gastric bypass eller gastric sleeve).

Är du intresserad av att delta eller vill veta mer om studien är du välkommen att höra av dig till oss på Centrum för obesitas, Akademiskt specialistcentrum, Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO, Region Stockholm. Kontakta oss på telefon 08-123 676 30 eller via e-post centrumforobesitas.slso@regionstockholm.se

VIKTIGT: Skicka aldrig sekretessklassade uppgifter via formulär eller e-post. Sekretessklassade uppgifter kan till exempel vara personnummer eller information om din eller någon annans hälsa.

Om obesitaskirurgi

Obesitaskirurgi är har hög prioritering i de Nationella riktlinjerna för vård vid obesitas. Tidigare forskning har visat att den kirurgiska obesitasbehandlingen bidrar till bättre livskvalité och minskar risken att bli sjuk och att dö i förtid.

Idag beräknas att fler än 100 000 svenskar har genomgått obesitaskirurgi, antingen gastric bypass eller gastric sleeve. För många patienter fungerar det väl efter operationen, men en del patienter kan drabbas av komplikationer, lågt blodsocker, näringsbrister och svårigheter med vikthanteringen.

Det är väletablerat att patienterna behöver erbjudas en livslång uppföljning efter obesitaskirurgi, dock lite är känt kring hur väl detta fungerar i primärvården.

Uppföljning efter obesitaskirurgi är viktigt i hela världen, därför genomför vi samma studie både i Sverige och vid Mayo Clinic i USA. Det är viktigt att undersöka och få ökad förståelse för hur hälso- och sjukvårdspersonalen uppfattar uppföljningen. Detta för att i slutändan kunna förbättra uppföljningen för patienterna.